Máxima & dessins: de ruit |ModekoninginMaxima.nl

2022-07-15 18:34:18 By : Ms. Livia Xu

Effen stoffen hebben een streepje voor bij koningin Máxima. Door de rust te bewaren qua kleding, kan ze namelijk onbeperkt uitpakken met hoeden, sieraden en andere accessoires. Maar Máxima zou Máxima niet zijn als ze niet af en toe een uitstapje zou maken naar ruiten, strepen, hanenpoten en dies meer. Daarom nu online: een serie over Máxima's dessins. Met vandaag in de hoofdrol...... de ruit!

Mode wordt nog weleens gezien als iets oppervlakkigs. Leeg vermaak, met grote gevolgen voor mens en milieu. Voor een deel klopt deze kritische visie absoluut, maar de geschiedenis heeft wel uitgewezen dat kleding heel veel meer omvat dan alleen maar ijdelheid en wat aan elkaar genaaide lapjes stof. Door middel van kleurgebruik, belijningen en stoffen wordt er al eeuwenlang gecommuniceerd met mode. Zeker tot het begin van de twintigste eeuw kon je aan de hand van een jurk of jas zelfs iemands sociale, burgerlijke, religieuze en politieke status aflezen. Een schoen met rode zool mocht in de zeventiende eeuw in Frankrijk bijvoorbeeld alleen gedragen worden aan het hof. Op het overtreden van deze wet stond de doodstraf. Zag je in die tijd een rode zool voorbij wandelen, dan wist je dus wat je te doen stond als arbeider: buigen maar!

Ruitentroef Mode had dus, kort samengevat, een signaalfunctie, die werd bepaald door het heersende hof van dat moment. Maar hoe zit het dan met de ruit? Hebben we dit dessin ook te danken aan een koninklijke hoogheid? Een eenduidig antwoord op deze vraag is er niet, want de ruit is niet zomaar een trend van het laatste moment. Nee, al voor de geboorte van Jezus werd het dessin beschreven als een vanzelfsprekendheid, zonder een woord te reppen over de bedenker ervan. Over het precieze bestaan van de ruit tasten we dus in het duister, maar wat we wél weten is dat de ruit tegenwoordig vooral geassocieerd wordt met Schotland. 

Dat had ook zomaar anders kunnen zijn, want in het jaar 1746 vond de Slag bij Culloden plaats. Na een bloederige strijd won het Huis van Hannover het van de Jacobieten. Om een dergelijke oorlog in de toekomst te voorkomen werd de Schotse cultuur de kop ingedrukt. Veel Schotten hadden zich namelijk aangesloten bij de Jacobieten. De doedelzak, ooit een teken van verzet, werd strikt verboden en het dragen van Schotse kleding eveneens. De gevangenisstraf bij het overtreden van de wetten loog er niet om: zes maanden tot zeven jaar. Dat bleef zo tot het einde van de achttiende eeuw, waardoor de traditie en kennis van de Schotse ruitencultuur grotendeels verloren ging.

De Britse koning George lV, die heerste van 1820 tot 1830, besloot daar verandering in te brengen. Tijdens zijn bezoeken aan Schotland droeg hij meermaals een kilt met ruit, en in 1822 organiseerde hij zelfs een heus ruitenfeest, om de Schotse ruitencultuur weer leven in te blazen. De mannelijke genodigden werden  verwacht in een kilt met de ruit van hun eigen regio of familie. Dat veroorzaakte heel wat stress, want in die tijd was er eigenlijk helemaal geen sprake van een vastomlijnde ruit per streek of familie. Om de koning toch niet teleur te stellen werden er razendsnel allerlei ruiten toegekend aan regio’s en families. Dat viel zo goed in de smaak, dat de ruitencultuur in Schotland opeens een diepere betekenis kreeg.

Kilt Vandaag de dag leeft deze cultuur en symboliek nog steeds, al heeft de signaalfunctie wel afgenomen nu er meer dan 7000 ruiten in de omloop zijn. Voor de royals is dat gelukkig geen belemmering om met grote regelmaat voor de ruit te kiezen, vooral als zij een bezoek aan Schotland brengen. Kijk maar eens naar de beelden van The Firm in Schotland. Met veel overtuiging laten Catherine en Meghan zien dat een ruit naast heel symbolisch, ook heel modieus en flatteus kan zijn. Prins Charles draagt op zijn beurt zelfs een heuse kilt met bijbehorende kniekousen en tasje (sporran). Het oogt anno 2022 misschien wat kolderiek, maar net als vroeger heeft ook de koninklijke kledingkeuze een functie. Zonder ook maar iets te zeggen laat de prins zien dat hij Schotland een warm hart toedraagt, ook al brengt hij het grootste deel van het jaar door in Engeland.

Bij Máxima is er van dergelijke symboliek uiteraard geen sprake. Nee, als onze koningin een ruit draagt, doet zij dat vooral omdat ze het zelf leuk vindt én het modehuis waar ze veel shopt (Natan) grossiert in stoffen met het dessin. Koning Willem-Alexander heeft op zijn beurt een  stropdas met de Hóllandse ruit. De kleuren daarvan laten zich vast wel raden….. Rood, wit, blauw en oranje.

Mantel met één geruit voorpand, japon met asymmetrische roklengte. Label: Oscar de la Renta.

Japon met strikkraag, label: Natan. 

Tweedelige combinatie met asymmetrische roklengte, label: Natan. 

De rok kan ook gedragen worden met een jasje en een bordeauxrode blouse, label: Natan. 

Een heel verfijnde, lichte ruit. Label: Natan. 

Een moderne variatie op de ruit, label: Natan. 

Een warme winterjas met ruit, label: Natan. 

Ruitrok met plooi middenvoor, label: Natan. 

Top met subtiel schootje. De stof is in twee richtingen geknipt. Label: Natan. 

Ruitpak van Massimo Dutti. 

Rok met potloodplooitjes, label: Natan. 

Japon met geruit rokgedeelte en een fluwelen top, label: Natan. 

Een hele fijne ruit, van modehuis Natan. Bij de mouwen is gekozen voor een andere stofrichting. 

Een creatieve variatie op de ruit, label: Natan.

In deze serie: Máxima en de streep Máxima en pied de poule  Máxima en de dierenprint Máxima en de paisleyprint  Máxima en de polkadot  Máxima en kleurverloop Máxima en de ruit  Máxima en bloemdessins   

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

....ben het geheel met Jens eens.

Ik vind de laatste outfit het leukst als geheel. Dan de ruiten jurken (de lichte en die met de strik). Dan de gele met blauwe jas, ook de hele look.

Ik ben niet zo van de ruiten. Alleen de bordeau fluwelen top met ruitrok vind ik wel heel mooi.

Nee, helaas, bijna alle outfits komen vreselijk rommelig over. Behalve de outfit met het gele jasje en die leuke geruite jurk eronder! Wellicht dat er beter gecombineerd kan worden met bepaalde kleding stukken!

Ik ben een ruiten fan maar niet als het asymmetrische uitvoeringen of aan gerimpelde randjes betreft. Ik vond dat toen niet mooi en nu nog steeds niet. De Obama set vind ik niet bij Máxima passen, het broekpak met de flaphoed daarentegen is wat mij betreft de topper. Veel flamboyanter.

Veel van deze combinaties doen niks voor Máxima. Kleedt niet af, zit niet mooi, te klein. Jammer.

Veel van deze combinaties doen niks voor Máxima. Kleedt niet af, zit niet mooi, te klein. Jammer.

Ps: Ik moet grinniken om ‘hanenpoten’ ;-))

Ik ga voor de ‘moderne variatie op de ruit’ van Natan, en dan wel gedragen op een skinny (spijker) broek en stoere korte laarzen. Zonder ketting e.a. opsmuk, inclusief een mooie paardenstaart en vooruit oorbellen!

De lijnen van deze top zijn simpel mooi, en de gesp onderaan de band vind ik een mooi subtiele catchy en sporty toevoeging.

Maxima heeft ook een broekpak/top met broek, waarvan de top eveneens een gesp onderaan laat zien, ik kan de blog niet vinden helaas, in herinnering bordeauxrood. @Josine?

Wie herinnert zich Mrs Emma Peel? Mijn associatie bij een top/broekpak met een catchy gesp op de heup. Emma Peel (Diana Rigg) droeg tijdens de tv-serie The Avengers prachtige kostuums waaronder enkele catsuits en mantelpak ontworpen door Pierre Cardin. Een iconische schoonheid in de jaren 60 (en erna) en een voortreffelijk actrice. In 1994 werd zij geridderd door koningin Elizabeth.

https://www.theguardian.com/film/gallery/2020/sep/10/diana-rigg-a-life-i...

Ja, laarzen : te zien bij foto 1 : prachtig glimmend : staan haar excellent (in herfst en winter natuurlijk) !

PK020 , Ja fantastische actrice Diana Rigg, maar als Emma Peel droeg ze af en toe een mantelpakje, maar met name loei strakke lycra’s, latex en snake prints, redelijk kinky, niet echt een Sherlock Holmes ruitje…

Leuk je reactie, scusie, ik liet me afleiden door de catchy gesp en daar ging ik met mijn associaties die idd niets van doen hebben met ruiten alhoewel ik wel voor Natan’s top ging! :-)

Ik ben meteen even gaan googelen en kwam dit tegen: Emma Peel in ruit.

https://pin.it/25fF4gH

Ik las verder ergens op het www dat Mrs Peel in een aflevering steevast startte in een jurk oid, dan kwamen de cat/jump-suits tevoorschijn tijdens de actie scène’s, en vervolgens droeg Emma aan het eind weer een “stemmig” kleedje.

Heerlijk, MKM kan je ook brengen naar andersoortige mode onderwerpen dan de ruit. ;-))

Er zitten een paar beauties tussen: die jurk met t fluweel (wow), de set van DDay waar ze met ze met Obama stond te geinen, en die laatste waar de jas t vooral doet. De lichtere ruiten maken haar wat flets. Dus oppassen met de ruiten.

De palazzo ruit broeken vind ik erg leuk,, met een mooie blouse of wollen truitje, ja hoor tijdloos. Ook privé met sneakers eronder. De geruite jurken en tops vind ik niet mooi, trekt nogal en ziet er zo stijfjes uit. De kokerrok met fluwelen top mag ook blijven.. De jassen zijn zo grof, behalve de marron jas met ceintuur, ook tijdloos, zou zeggen haal: maar weer tevoorschijn…

De laatste set is mooi!! Ik mis het geweldige broekpak (waar ze die coole flaphoed bij droeg, bordeau crème en dat pak waarvan ze broek eens droeg in de helicopter?

Bedoel je deze? https://www.ppe-agency.com/500px/Jan2018/PPE18011273.jpg

Ja die bedoelde ik inderdaad, dank! En die in de helicopter

Die is er ook nog Josine, ik bedoel deze ….

https://www.modekoninginmaxima.nl/mode-maxima-mode-algemeen/maxima-het-o...

Super mooi de pakken van beide links

Ja! Deze zijn helemaal geweldig! Zo kan het ook!!

Oh ja Doro, bedoelt U dat geweldige crème/oranje broekpak? Dat pak vind ik echt top!

Ja natuurlijk het oranje broekpak in pied de poule, met die mooie bloemcorsage.Prachtig.

Jazeker Tantie, prachtig hè? https://www.modekoninginmaxima.nl/mode-maxima-mode-algemeen/maxima-het-o...

Dit pak is prachtig, de rest vind ik gewoonweg afschuwelijk! Ik weet niet maar ruiten doen mij altijd aan burberry denken. Ik ben altijd al anti burberry geweest, vraag me niet waarom.

Tja, dit is typisch zo’n gevalletje van schitterend of vreselijk. De blauw ruiten jas vind ik geweldig en de japon met ruiten rok en bordeaux top is ook mooi maar dat pak met asymmetrische roklengte kan ik minder waarderen: kwestie van smaak!!

Sluit ik me bij aan Tony.

Met stip op 1, het laatste plaatje. De blauw-gele jas is ook mooi met dat gele pak eronder

Ongeveer 40 jaar geleden was het erg in, die ruiten kilts met een hele grote speld en niet te vergeten de franje erlangs. Ik heb ze wat genaaid met diepe plooien. Was niet makkelijk want wil je het netjes doen moeten de panden, de ruiten, precies op elkaar passen. Kost wel een hoop stof maar ziet er dan prachtig als geheel uit. Ja ik vind een ruitje wel leuk vooral in het winterse seizoen.

Enkel de geruite bordeaux rok met top in velours vind ik om aan te zien.... huiver van alle andere ruiten. Brrr

Ik vind die laatste set dus héél leuk. Zou ik zelf ook wel willen dragen. Casual chic.

Maxima met gele bolero en mooie fleurige " ruit' jurk ja die zou ik nog wel eens terug willen zien ..

Zelf ben ik niet zo van ruiten. Het combineert niet makkelijk, vind ik.........................

style="display:inline-block;width:300px;height:250px" data-ad-client="ca-pub-1136101683532579" data-ad-slot="9740725324">

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?